2022-02-02 08:08:56• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében a legmagasabb a csecsemőhalandóság

Noha a csecsemőhalandóság országszerte mérsékelt csökkenést mutat (2019-ben 5,8 ezrelékes volt az egy évnél fiatalabb korban elhunyt babák aránya, 2020-ban 5,6), addig Románia megyéi között óriási szakadékok tátonganak e tekintetben. Míg Bukarestben a csecsemőhalandóság aránya 2,4 ezrelék volt, addig Szatmár megyében 11,1, azaz ezer élve született csecsemőre 11 elhalálozás jutott.

A Mentsétek meg a Gyerekeket civil szervezet által továbbított adatok ugyanakkor arra a rémisztő adatra is felhívják a figyelmet, hogy robbanásszerűen megugrott a gyermekágyi halálozás aránya is. Míg 2018-ban 100 ezer újdonsült édesanyából 8,5 hunyt el, addig 2020-ban arányuk már 16,1-re ugrott. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban 18 anyuka halt meg, 2019-ben számuk már 20 volt, 2020-ban pedig immár 32 ilyen esetet jegyeztek fel.


Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2020-ban mindössze két megyében, Szatmárban és Tulceában lépte túl a csecsemőhalandóság aránya a 10 ezreléket. Szatmár megyében 11,1, Tulceában 10, Olt megyében pedig 9,6 ezrelék volt azon babák aránya, akik még azelőtt meghaltak, hogy első életévüket betöltötték volna. A lista másik végén Bukarest áll, ahol ez a mutató mindössze 2,4 ezreléken áll, majd következik Vaslui 3 és Buzau 3,4 ezrelékkel.



„A megyék között felfedezhető különbségek azt mutatják, hogy a közegészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés egyenlőtlen eloszlású, és hasonlóan egyenlőtlen arányban oszlanak meg a szülészetek között azok a performáns felszerelések is, melyek segítségével az orvosok kezelhetnék és megmenthetnék a koraszülött vagy komplex betegségekkel világra jött újszülötteket. Épp ezért a Mentsétek meg a Gyerekeket kiterjesztette a gyermekhalandóság visszaszorítását megcélzó programját, és ahol szükség volt rá, korszerűsítette az intenzív terápiás részlegeket és a szülőszobákat is” – nyilatkozta Gabriela Alexandrescu, a civil szervezet elnöke.


A Mentsétek meg a Gyerekeket az elmúlt 11 évben több mint 7 millió eurót fordított arra, hogy az ország 102 egészségügyi intézményébe 940 darab létfontosságú orvosi eszközt és készüléket juttasson, ezzel pedig több mint 140 ezer gyermek túléléséhez és gyógykezeléséhez járultak hozzá.


Szatmár megyébe is jutott a támogatásból


Az elmúlt egy évtizedben a Mentsétek meg a Gyerekeket a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházat is több alkalommal támogatta. 2014-ben például egy intenzív terápiás inkubátort hoztak, melynek értéke elérte a 9300 eurót, 2018-ban pedig egy újabb 10.000 eurós adomány érkezett egy betegőrző monitor és egy fototerápiás készülék formájában.


Gabriela Alexandrescu szatmári látogatása során azt hangsúlyozta, fontos felvenni a harcot a gyermekhalandóság ellen, melynek leggyakoribb áldozatai a koraszülöttek. Mint elmondta, Romániában a főleg rurális környezetben tapasztalható mélyszegénység és a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt sok kismama úgy hordja ki a csecsemőt, hogy orvossal egyszer sem találkozott a kilenc hónap alatt. Ha nem ez lenne a szomorú valóság, akkor a különféle betegségek és rendellenességek időben kiderülhetnének, így jelentősen csökkenthető lenne a gyermekhalandóság aránya. Éppen ezért a szervezet amellett, hogy egészségügyi intézmények felszerelését gazdagítja, a potenciális kismamák (ebbe a tinédzser korú lányok is beletartoznak) megfelelő tájékoztatására is törekszik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: